; charset=UTF-8" /> offset « STUDIA Printing

 

Tiparul offset este ├«n momentul de fa┼ú─â cea mai bun─â variant─â ca pre┼ú ┼či calitate pentru tirajele de mari dimensiuni. Procesul de tip─ârire offset implic─â transferul de cerneal─â lichid─â de pe placa tipografic─â pe o suprafa┼ú─â intermediar─â ┼či apoi pe suportul final. Se pot tip─âri culori speciale, inclusiv metalizate( auriu, argintiu).

Tiparul offset utilizeaz─â sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de baz─â necesare proces─ârii imaginii ├«n tipar, f─âc├óndu-se pe baza principiului rasteriz─ârii (halftoning). Astfel, suprafa┼úa h├órtiei este acoperit─â par┼úial de cercuri ├«n cele patru culori de baz─â, acestea fiind suficient de mici ┼či dese ├«nc├ót ochiul s─â poat─â observa efectele suprafe┼úei albe ┼či a celei acoperite de cercuri, cre├ónd o imagine unitar─â. Este bine de ┼čtiut c─â din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influen┼úate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafa┼ú─â lucioas─â, mat─â sau metalizat─â etc). Cu c├ót un suport este mai absorbant, cu at├ót scade contrastul ┼či luminozitatea imaginii tip─ârite. Tiparul este influen┼úat ┼či de culoarea h├órtiei sau cartonului folosit. ├Än afara cernelurilor clasice (CMYK ┼či Pantone), exist─â culori cu propriet─â┼úi deosebite (perlate, r─âzuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reac┼úioneaz─â la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul c─ârora se pot realiza tip─ârituri speciale.

Suporturi pe care se poate executa tipar offset:

Hartie offset: este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tip─âri imagini ├«n policromie ┼či culori speciale. Se recomand─â pentru interioare de car┼úi, bro┼čuri, etc. ├Än general acest suport nu se l─âcuie┼čte. Utiliz├ónd gramaje mai mari de 150 gr/mp se pot ob┼úine imagini ├«n condi┼úii tehnice excelente.

H├órtie de etichet─â: este un suport cretat pe o singur─â parte, disponibil ├«n gramaje de la 60 gr/mp p├ón─â la 100 gr/mp. Pe el se pot tip─âri at├ót imagini ├«n policromie, c├ót ┼či ├«n culori speciale. Este recomandabil─â l─âcuirea tip─âriturii.

H├órtie dublu cretat─â: exist─â ├«n variante mate, lucioase ┼či simplu cretate. Acest tip de h├órtie suport─â tipar ├«n policromie ┼či culori speciale, cu gramaje cuprinse ├«ntre 90 gr/mp ┼či 135 gr/mp. Se recomand─â l─âcuirea tip─âriturii. Acest gen de h├órtie se recomand─â a fi folosit─â pentru realizarea materialelor publicitare.

Carton dublu cretat: ├«n variant─â mat─â, lucioas─â ┼či simplu cretat─â, cu gramaje cuprinse ├«ntre 150 gr/mp ┼či 350 gr/mp. Se recomand─â l─âcuirea sau plastifierea tip─âriturii, iar pentru a facilita plierea, se recomand─â biguirea colii. Este indicat pentru materiale publicitare, coper┼úi de c─âr┼úi, reviste etc.

Carton tip GD: carton duplex, realizat 100% din materii prime reciclate, are un strat superior cretat, recomandat pentru ambalajele folosite ├«n industria non-alimentar─â, farmaceutic─â ┼či alimentar─â (la care produsul nu intr─â ├«n contact direct cu ambalajul), pentru materiale publicitare rigide (standere, hangere, presentere, etc.). Se pot tip─âri at├ót imagini ├«n policromie, c├ót ┼či culori speciale. Acestea se l─âcuiesc dup─â tipar sau se plastifiaz─â.

Carton tip GT: carton triplex, realizat 100% din materii prime reciclate, prezint─â ├«n plus fa┼ú─â de tipul GD un strat inferior din h├órtie alb─â sau maro (KRAFT). Are acelea┼či recomand─âri ca ┼či tipul GD.

Carton GC, UC: este realizat 100%, din celuloz─â proasp─ât─â ┼či se folose┼čte ├«n industria alimentar─â ┼či non-alimentar─â (chiar dac─â produsul intr─â ├«n contact direct cu ambalajul).

H├órtie autocolant─â: ├«n variant─â lucioas─â, semilucioas─â, mat─â ┼či metalizat─â, se utilizeaz─â pentru stickere, etichete autoadezive, etc. Se pot tip─âri imagini ├«n policromie sau ├«n culori speciale, dup─â care se l─âcuiesc.

H├órtie metalizat─â sau acoperit─â cu folie PVC: se utilizeaz─â pentru etichete ├«n industria alimentar─â ┼či non-alimentar─â. Pe acest tip de hartie se pot tip─âri at├ót imagini ├«n policromie c├ót ┼či culori speciale. Se recomand─â l─âcuirea acestora.

Carton metalizat sau acoperit cu folie PVC: se utilizeaz─â mai ales ├«n publicitate, industria u┼čoar─â ┼či a juc─âriilor (pentru etichete), sau ├«n cosmetic─â. Suport─â tipar ├«n policromie ┼či culori speciale, care se l─âcuiesc sau se plastifiaz─â.

Carton special: exist─â ├«ntr-o gam─â foarte mare de gramaje, culori ┼či texturi. Poate fi tip─ârit ├«n policromie ┼či culori speciale, fiind utilizat ├«n special ├«n publicitate.

Pentru a evită neplăcerile care apar la prelucrările ulterioare ale materialului tipărit, datorate uscării insuficiente a cernelii, sau pentru conferirea unui aspect plăcut, se recomandă lăcuirea cu lacuri de protecţie:

Silk: are numai un efect protector, nu confer─â luciu.

Lac offset lucios: confer─â luciu ┼či protec┼úie, rezist├ónd la frecare ┼či zg├óriere.

Lac offset mat: d─â tip─âriturii un aspect mat ┼či ├«i m─âre┼čte rezisten┼úa la frecare ┼či zg├óriere.

´╗┐Putem executa produse cum ar fi: albume, agende, ambalaje, bro┼čuri, c─âr┼úi, cataloage, calendare, c─âr┼úi de vizit─â, cursuri, certificate, coli antet, documente, ┬áflutura┼či, flyere, ghiduri, invita┼úii, lucr─âri de licen┼ú─â, manuale, mape, monografii, pliante, postere, reviste,┬á etc.